Węglowodany to niezbędny
składnik pokarmowy naszej codziennej diety. Potrzebne są do
prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warto jednak wiedzieć, które
produkty należy częściej spożywać, by jak najdłużej zachować
zdrowie i zgrabna sylwetkę.
Większość energii czerpiemy z
węglowodanów. Czynimy to na dwa sposoby, gdyż istnieją dwie grupy
węglowodanów różnie uwalniające energię – węglowodany proste
i złożone.
Naukowcy udowodnili, że węglowodany złożone są dużo
bardziej zdrowe od tych prostych. Nasz organizm podczas trawienia
węglowodanów rozbija cząsteczki na pojedyncze, bo tylko w takiej
formie przedostają się do układu krążenia. Węglowodany złożone
przez to, że składają się z wielu cząsteczek trawione są
dłużej i wolniej są wchłaniane do układu krążenia. Jedyny
problem w naszej diecie stanowią węglowodany proste. Nie służą
naszej sylwetce i zdrowiu. Jakie to może mieć znaczenie? Otóż
węglowodany uwalniające energię wolniej, dostarczają jej na
dłuższy czas, w związku z tym są zdrowsze dla naszego organizmu.
Spożywanie węglowodanów szybko uwalniających energię może
powodować różne dolegliwości, gdyż poziom otrzymanej dawki
energii bardzo szybko spada.
Węglowodany proste
uwalniające energię szybko:
- cukier,
- miód,
- dżemy,
- słodzone soki,
- napoje gazowane,
- białe pieczywo,
- biała
mąka,
- słód,
- słodycze
Węglowodany złożone uwalniające energię wolniej:
- zboża,
- pieczywo pełnoziarniste,
- kukurydza,
- fasola i
inne warzywa strączkowe,
- płatki owsiane,
- otręby,
- kasze
gryczana, jaglana, jęczmienna,
- ryż brązowy,
- warzywa,
- świeże owoce.
Warto zmienić swoje nawyki
żywieniowe i produkty z pierwszej listy zamienić na te z drugiej
:)

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz