wtorek, 11 lutego 2014

Węglowodany

Węglowodany to niezbędny składnik pokarmowy naszej codziennej diety. Potrzebne są do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warto jednak wiedzieć, które produkty należy częściej spożywać, by jak najdłużej zachować zdrowie i zgrabna sylwetkę.

Większość energii czerpiemy z węglowodanów. Czynimy to na dwa sposoby, gdyż istnieją dwie grupy węglowodanów różnie uwalniające energię – węglowodany proste i złożone.
Naukowcy udowodnili, że węglowodany złożone są dużo bardziej zdrowe od tych prostych. Nasz organizm podczas trawienia węglowodanów rozbija cząsteczki na pojedyncze, bo tylko w takiej formie przedostają się do układu krążenia. Węglowodany złożone przez to, że składają się z wielu cząsteczek trawione są dłużej i wolniej są wchłaniane do układu krążenia. Jedyny problem w naszej diecie stanowią węglowodany proste. Nie służą naszej sylwetce i zdrowiu. Jakie to może mieć znaczenie? Otóż węglowodany uwalniające energię wolniej, dostarczają jej na dłuższy czas, w związku z tym są zdrowsze dla naszego organizmu. Spożywanie węglowodanów szybko uwalniających energię może powodować różne dolegliwości, gdyż poziom otrzymanej dawki energii bardzo szybko spada.


Węglowodany proste uwalniające energię szybko:
- cukier,
- miód,
- dżemy,
- słodzone soki,
- napoje gazowane,
- białe pieczywo,
- biała mąka,
- słód,
- słodycze

Węglowodany złożone uwalniające energię wolniej:
- zboża,
- pieczywo pełnoziarniste,
- kukurydza,
- fasola i inne warzywa strączkowe,
- płatki owsiane,
- otręby,
- kasze gryczana, jaglana, jęczmienna,
- ryż brązowy,
- warzywa,
- świeże owoce.

Warto zmienić swoje nawyki żywieniowe i produkty z pierwszej listy zamienić na te z drugiej :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz